Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 13

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 03

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 01

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 04

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 05

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 06

Future Simple Studio has updated a loft through an elegant and unexpected architectural intervention. Housed in a 100-year-old heritage building near the Port of Montreal, the studio created a flexible interior with a focus on togetherness and family living, all while celebrating the unique industrial character of the space.

With flexibility and light as top priorities, the designers conceptualised alternatives for the ubiquitous ‘drywall with swing door’ room that dictates conventional residential interiors. This led to a simple and adaptable concept—a box inside the box. Two glazed convertible wooden volumes are carefully arranged within the concrete space. They’re programmed as bedrooms and used as spatial tools to organize the residential functions—kitchen, living, dining, study, reading, and exercise which take shape on their periphery. At once object and architecture, each is crafted as a bespoke kit of parts including everything from ceiling panels and mullions, to flooring and furniture.

The bedrooms are outfitted with a series of automated blinds—both sheer and blackout—that transform them from open spaces to semi or fully private rooms. In the evening, when the sheer blinds are drawn and the lights are on, both rooms appear as floating lanterns in an open plan, creating a dream-like atmosphere that defies the traditional image of ‘home’, while providing all the familiar comforts.

Related: An Urban Oasis Intimately Connected to the City: Melbourne Laneway Home by O’Connor and Houle.

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 02

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 08

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 12

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 18

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 14

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 07

Future Simple Studio Rue De La Gauchetiere Montreal Residential Interiors Photo Felix Michaud Yellowtrace 19

The apartment is thoughtfully punctuated with bespoke built-ins and furniture designed by the studio—a poured concrete bathroom sink top, custom bookshelf/desk, and convertible bed frame, to name just a few. Inspired by the original character of the apartment, a material palette that is elemental and tactile was introduced—walnut plywood structures echo the earth tones of the brick walls, warm grey flooring and textiles pick up on the concrete, while glass and mirrors emphasise the airiness of the space with a constant play of light and reflection. The ample addition of greenery, including vines and a 3-metre outdoor tree, adds a surprising and soothing natural dimension to the loft’s downtown context.

Through its open plan, versatile bedrooms, and natural palette, the Rue de la Gauchetière loft offers a new take on city living for a young family. Its innovative architectural elements and natural materials create spaces that are at once beautiful and practical for family life. The ‘box inside the box’ concept allows tailored spaces to flourish, balancing individual privacy with collectivism. The result is a timeless design that embraces the namesake of the 100-year old building it’s in—unity.

Related: Spatial Hybrid: The Collector by Framework Studio.


[Images courtesy of Future Simple Studio. Photography by Felix Michaud.]